tagi šioje dalyje pabandysiu detaliai paaiškinti kaip vyksta WAMP įdiegimas windozėje. Kaip ir sakiau seka nebūtinai turi būti tokia kaip nurodyta akronime. Apache, Mysql bei PHP. Galima diegti tiek pirmą Apache tiek pirmą Mysql, tik po to PHP, kad kiltų kuo mažiau nesklandumų įdieginėjant. Tad aš visada pradedu instaliaciją nuo MySQL.

Prieš įdieginėjant kas be ko turite atsisiųsti visą jums reikalingą soft'ą:
http://lt.php.net/downloads.php - parsipūti naujausią PHP windows binarą
http://httpd.apache.org/dist/httpd/binaries/win32/ - atsisiunti naujausią apache web serverį
http://www.mysql.com/Downloads/MySQL-3.23/ - bei naujausią MySQL'a taip pat windows binarą
Arba pasinaudojęs mūsų Dowloads.

Kai visą tai turite savo kompiuteryje galime pradėti nuo Mysql'o.

Laikysimės tvarkos kompiuteryje ir viską sukišim tokia tvarka:
c:\Web\php
c:\Web\Apache
c:\Web\MySQL

Apache documentRoot'ą padarysime direktorijoje c:\localhost

MySQL

Išsipakuoji savo mysql'ą ir visą turinį įkopijuoji į c:\Web\Mysql. Tada iš tos direktorijos paimk failiuką my-example.cnf ir įdedi jį i c:\my.cnf. Atsidarai my.cnf failiuką ir ištaisai visus kelius į mūsų esamą mysql kelią. Noriu pabrėžti, kad jei jūs kopijuojate Mysql turinį į default direktoriją ( c:\mysql ) my.cnf failiuko jums liesti nereikia, tai darom tik tuomet kai keičiasi mysql'o direktorija. Štai kur jums reikės paredaguoti my.cnf failiuke:

[mysqld]
basedir = c:\web\mysql\
[client_fltk]
help_file= c:\web\mysql\sql_client\MySQL.help
client_file= c:\web\mysql\MySQL.options
queries_root= c:\web\mysql\queries
last_database_file= c:\web\mysql\lastdb

Kaip matote keliai ištaisyti būtent į tokius kaip ir minėjau auksčiau.

Dabar jūs pasiruošę paleidinėti mysql'ą. Jei jūs esate po windows98 (ta prasme ne NT'iškė nei 2k) tai jūs tiesiog einate į c:\web\mysql\bin bei paleidžiate mysqld.exe. Ekrane atsiras konsolinis langas kuris netruku dings. Dabar jei paspaudę ctrl+alt+del pamatysite kad jūsų kompe jau kaba mysqld reiškia mysql'as sėkmingai pasileido. Jei jums tiko būtent šis būdas tuomet praleiskite toliau esantį teksta ir pereikite prie sekančios pastraipos. Jeigu jūs esate po NT'iške arba po Win2k tai jūs matomai norėsite susiinstaliuoti mysql'ą kaip servisą, kad win'ai kaskart startuodami paleistu ir mysql'ą. Tuomet jūs einate į c:\web\mysql\bin ir paleidžiate mysqld-nt --install ( mysqld-nt --remove | išmeta mysql'o servisą) Dabar jūs turite mysql'ą kaip servisą ir pasiruošę jį paleisti. Tai galite padaryti iš control panel » Administrative tools » Services ten radę mysql spustelkite start, arba per komandinę eilute (cmd) NET START mysql ( NET STOP mysql | sustabdo mysql'ą ), dar vienas būdas kaip paleisti tai: Start » Run » "cmd /c NET START mysql"

Pagal default'ą mysql'as ant root'o neuždeda jokio slaptažodžio, todėl jūs į mysql'ą galite patekti paprasčiausiai: c:\web\mysql\bin\mysql -u root ( be -p rakto ). Ten pamatysite mysql'o shell'ą, kuriame pradžiai galite pabandyti surinkti: "SHOW DATABASES;[enter]" Pamtysite visas mysql'o sukurtas duomenų bazes. Detaliau kaip naudotis mysql'u skaitykite arba kituose straipsniuose arba mysql'o manuale ( http://www.mysql.com ). Bei būtinai pasidomėkite tokiu "softu" kaip phpMyAdmin :)

Štai ir viskas. Tarkime kad Mysql'as pas mus jau suinstaliuotas.

Apache

Sekantis žingsnis būtu susitvarkyti Apache web serverį. Didžiausia tikimybė kad jūs iš nurodyto adreso atsisiųsite .msi failiuką. Ka su juo daryti? Čia yra MicrosoftWindows Installer. Jei jūs vis dar sėdite po senuku windows98 tai jums tikriausiai reikės atsisiųsti kas apdoros tą .msi? Štai linkas iš kur galima tai padaryti: http://download.microsoft.com/download/WindowsInstaller/Install/2.0/W9XMe/EN-US/instmsi.exe ( ačiu edgarui iš konferencijos [ [email protected] ], nes man asmeniškai tokių problemų nekilo ir šio windows pack'o net neieškojau ). Kas sėdi po naujesniais windowsais tos problemos tikriausiai ir nepamatys. Tada tiesiog spusteli du kartus ant .msi apache failiuko ir prasidės install'as. Kaip ten viska sureguliuoti neaiškinsiu kadangi manau ten viskas paprasta: next, next, next (MS poziūris). Tik neužmirškite kad mes laikomės tvarkos ir viską dedam po c:\web, taip kad pasistenkite viską sudėti po c:\web\Apache :). Kai tik baigs instaliuotis Apache (matomai po NT'iškę ar po Win2k jį suvarys dar ir kaip servisą [jei instaliavo useris turintis administratoriaus teises], o po win98 paprastai :), ieškokite failo httpd.conf, mūsų atveju jis turėtu gūlėti c:\web\Apache\conf\httpd.conf, ir pasiruoškite jį redaguoti. Ogi kad būtu kaip mes planavom, jums redaguoti reiks labai nedaug. Susiraskite ir pasikoreguokite štai šias eilutes:

# Neesminis bet iš principo galite pasitvarkyti
ServerAdmin [email protected]
ServerName localhost
# kaip ir planavome DocumentRoot'a nukelsime iš defaultinio htdocs į c:\localhost
DocumentRoot "C:/localhost"

# Visus AllowOverride pasikeiskite į All nes gal jums prireiks
# pasinaudoti po windoze ir .htaccess failiuku. By Default jis
# būna nustatytas į None, o paskui kyla klausimai
# kodėl man neveikia .htaccess'as ? :)
AllowOverride All

Tai darykite būtent ir Toki turėtumete pasigaminti ar pasitaisyti esamą iš htdocs.

Jei jums būtinai reikės ir apache log'ų tai patariu pasitaisyti šias eilutes:
CustomLog logs/access.log common
#CustomLog logs/access.log combined

Būtent combined atkomentuoti, o common užkomentuoti. Tada į Apache log'ą bus saugomi ir refereriai ir User Agent'ai. :) Tai irgi svarbu ypač kai naudojates webalizer'iu.

Xux, na va dabar Apache turėtu būti irgi sutvarkytas. Patikrinkite ar viskas gerai veikia:
po NT'iške ar Win2k » NET STOP apache, NET START apache, arba pasinaudokite apache install'o sukurtais linkais iš start » Programs (kam kaip patinka), o iš po win98 būtent tais linkais ir reikės pasinaudoti. (Kitas būdas kurio neturėčiau sakyti, bo jis šiek tiek kreivas tai ctrl+alt+del susirandate apache.exe process'ą ir KILLlllll, paskui iš naujo startuojate apache, prieš tai jis šiek tiek pasikeiks kad blogai nushudowninote apache)

Liux, jei jums Apache pasileido ir veikia jūsų http://localhost pereisim prie mano senai lauktos dalies kaipgi susitvarkyti kad veiktu ir PHP. Jei netyčia jums Apache spjaudosi ir nenori startuoti bekite skaityti trablešūtinks skilties :)

PHP

na va paskutinė dalis po kurios galėsite pilnai naudotis savo web arsenalu, PHP. Kaip ir sakiau pirmoje dalyje, čia jums nurodysiu du būdus kaip galima susitvarkyti PHP, kokį jūs pasirinksite tai čia jau jums spresti (apie tai pirmoje dalyje). Taigi, išsipakuokite jūsų atsisiųsta PHP ir viską meskite į c:\web\php (exx, ta tvarka).
Realiai kad veiktų jums PHP jums reiktu tik šių failiukų:

php.exe - PHP interpretatorius
php4ts.dll - visas PHP branduolys
php.ini-dist - konfiguracinis failiukas

bei jei PHP kaip apache modulis tai ir

sapi\php4apache.dll - modulis apach'ui

ir dar užmiršau paminėti svarbų momentą: Jei jūs naudosite php kaip apache modulį (SAPI) po windows95 OS'u jums reikės naujausio DCOM'o. Jį galite atsisiųsti iš štai čia: http://download.microsoft.com/msdownload/dcom/95/x86/en/dcom95.exe

Tikriausiai klausiate savęs: tai kodėl gi aš siunčiausi ~5Mb ir visas PHP užima ~13Mb, jei reikia tik šitų keturių failiukų? Ogi todėl kad į archyvą sukišti ir įvairiausi PHP extension'ai kurių gal jūs ir nenaudosit visai ( php\extensions ), dll'ai kurių gali prireikti extensionams tokie kaip expat'as, sablotronas, curl'as ir t.t. ir t.t. ( php\dll ), mibs'ai - kad galėtumet normaliai naudotis SNMP extensionu ( php\mibs ), postScript pdf fontai afm formate, PDFlib'ui ( php\pdf-related ), pear library ( php\pear ), įvairiausi moduliai įvairiausiems webserveriams ( pdf\sapi ), bei java extensionui reikalingas diras ( php\java ). Štai todėl php užima tiek daug, bet teisa sakanat galiu galvą duot kad jus visko nenaudosite, todėl jei jūs taupote vietą trinkite tai ką galima trinti ir ko jums nereikia :) Pvz.: java, mibs, pdf-related, pear ištrinus sutaupysite net 3Mb :) Bet niekada neaišku ar jums kada nors jų neprireiks :P

Gerai toliau sekame instrukcijas ir darom viską pagal PHP vyrukų nurodymus: kopijuojame php.ini-dist į windows main (winnt po NT/2k arba windows po WIN95/98) dirą ir pervadiname jį į failą: php.ini. Tada atsidarome savo mylimiausią editorių ir pasiruošiam redaguoti php.ini failą. Štai ką gyvybiškai reikia patvarkyti:

; Jei naudosite PEAR library
include_path = ".;c:\web\php\pear"
extension_dir = c:\web\php\extensions

Toliau pavažiuokite žemiau ir pamatysite extension'ų listą. Ten atkomentuokite tuos extension'us kuriuos jūs turite ir kuriais žadate naudotis. Primenu kad MYSQL bei ODBC extension'ai yra jau įkompiliuoti į PHP, tad jų saraše nerasite.

Štai tiek. Jei naudosites ZendEncoded sourc'ais jums reikės ir ZendOptimaizerio bet čia atskira kalba. Tiesiog papastinu eilutes kurių reikės php.ini faile pakūrinėjant Zend Optimaizeį po win'ais:

zend_optimizer.optimization_level=15
zend_extension="c:\{kelias_iki_zendoptimaizerio_dll}\ZendOptimizer.dll"

Pradžiai užteks, galite uždaryti php.ini failiuką ir pereiti prie savo mylimiausio file managerio (WinCommander pvz :). Nueikite į php\dlls ir iš ten kopijuokite visus dll'us į windows\system (win95/98), winnt\system32 (winNT/2k). Jei kaikuriuos dll'us jūs jau turite system dir'e tai overwritinkit juos tik tada jei kas nors neveiks. Jei naudosite php kaip apache modulį php4ts.dll failiuką taip pat mestelkite į windows systeminį dir'ą.

Norėdami patikrinti ar viskas veikia gerai, pasileiskite php.exe ir pažiūrėkite ar jis nemeta klaidų (pvz.: kad neranda extension'ų ar kokių nors dll'u). Pasistenkite padaryti taip kad klaidu nebeliktu ir konsoles langas butų tusčias/švarus.

Štai ir priėjom prie Apache tvarkymo, kad palaikytu PHP. Vėl atsidarykite httpd.conf failiuką. Štai tie du būdai apie kuriuos kalbėjau:

a) įdiegiam PHP kaip CGI. Į httpd.conf failiuką įterpiam štai tokias eilutes:

ScriptAlias "/__php_dir__/" "c:/web/php/"
Action application/x-httpd-php "/__php_dir__/php.exe"
# ir
AddType application/x-httpd-php .php .php3 .phtml
AddType application/x-httpd-php-source .phps
b) įdiegiam PHP kaip Apache modulį (nuo php4):
LoadModule php4_module c:/web/php/sapi/php4apache.dll
AddType application/x-httpd-php .php
AddType application/x-httpd-php-source .phps
Neužmirškite ir į DirecotoryIndex įdėti php išplėtimų. Štai taip:

<IfModule mod_dir.c>
DirectoryIndex index.php index.php3 index.phtml index.html default.html
</IfModule>

Dabar jei direktorijoje bus index.php jis bus paleidžiamas pirmoj eilei. Turėčiau atkraipti dėmęsi ir į tai kad jei direktorijoje yra du index'ai, pvz: index.html bei index.php, apache gražins index.php, kadangi DirectoryIndex turi reikšmės išdėstymo tvarka.

Po šitų pakeitimų neužmirškite vėl perrestartint Apache web serverį !!!

Štai ir visas darbas :). Dabar susikurkite savo c:\localhost dir'e kokį nors PHP failiuką pvz.: index.php kuriame įrašykite:

<?
phpinfo();
?>

ir bandykite nueiti į http:\\localhost\index.php, Turėtumete kai ką pamatyti. Jei pamatėte reiškias jums viskas veikia ir galite puikiausiai naudotis WAMP'u.

Trečioje dalyje bus panaši instrukcija kaip susitvarkyti apache php ir mysql'ą po Linux'ine mašina. Sėkmės, programinkit į sveikatą.

TrablŠūtings

Tarkim tau nepavyko visko paleisti sklandžiai, ir koks nors iš šių softų spjaudosi, ką daryti? Aišku kad reikia postinti laiškus į visas veikiančias konfas: "A-a-a-a...Helppp, pas mane nieko neveikia. Ką daryti?" arba rašyti laišką šio straipsnio autoriui. Laiške reiktų nurodyti kuo daugiau informacijos apie savo kompiuterį bei softą, juk konferencijos dalyviai ne lunderkindai ir ne telepatai, o aš ne Magas. BET! prieš tai perskaityk ką prirašiau apačioj, gal tau išsispręs problema tai perskaičius:

parašius http://localhost/dir puslapis neveikia be paskutinio slash'o, o jį uždėjus normaliai užsikrauna. Reiškia jūsų httpd.conf'e ServerName nurodytas ne localhost o koks nors kitas, jei kreipsitės į ServerName būtinai viskas veiks.


neveikia .htaccess - tai todėl kad "pagal default" httpd.conf'e AllowOverride None, reikia padaryti AllowOverride All.


neatsako Apache WebServ'as :) Pasitikrinkite ar tikrai paleistas Apache servisas (NT/2k) arba apache.exe (95/98). Jei paleistas tai pabandykit jį restartuoti, jei nepaleistas - paleiskite. Jei vis dar neatsako, įsitikinkite ar tikrai kreipiates į savo kompiuterį.


nepasileidžia Apache - pasitikrinit httpd.conf failiuką. Gali būti paliktų klaidų. Po *nix'u patogu tai padaryti taip: apachectl configtest, o ar po win'ais yra kas nors panašaus tiksliai nežinau.


Apache veikia bet .php skriptai nevykdomi o į langą gražinamas skripto turinys - reiškia apach'as skripto neperduoda PHP interpretatoriui. Tada bėgate į PHP direktoriją ir bandote paleisti php.exe koksnors_skriptas.php, jei matote rezultata reiškia PHP veikia, jei ne pažiūrėkite ar sukėlėte visus reikalingus failus (iš naujo perskaitykite PHP skilty šiame straipsnyje). Jei PHP veikia, reiškias httpd.conf'e trūksta eilučių kurias pasakiau sukišti viršuj PHP skiltyje.


naudojant GD noriu padaryti paveikslėlį su PHP, bet php meta klaidą kad neranda GD funkcijų - tai reiškia kad jūs neenablinot GD extension'o. Patikrinkite ar turite extensions/php_gd.dll, jei turite eikite pasikoreguokite php.ini ten atkomentuodami GD extension'a. Jei php kaip apache modulis neužmirškite restartuoti Apache serverio.

---
[^] Atgal
[«] Skaitykla

* * Gen. time: 0.0208
* © xneox.com