*

2015 metais kinai užvaldys „debesies“ pasaulį


* Elektronika.lt [sonyzz]

2014 metai jau eina į pabaigą, todėl ne vienas „debesies“ verslo analitikas ar tyrimų kompanija pateikia savo įžvalgas, kas su „debesiu“ gali nutikti 2015 metais. Šiomis įžvalgomis pasidalinsime ir mes, kad ir kokios tolimos jos būtų Lietuvai.

Kinai užvaldys „debesies“ pasaulį

Skambi frazė, ar ne? Deja, ji turi visiškai rimtą pagrindą išsipildyti. IDC tyrimų kompanija prognozuoja, kad 2015 metais vien vidinėje Kinijos rinkoje bus parduota 500 milijonų išmaniųjų telefonų. Tai reiškia, kad net 680 milijonų Kinijos gyventojų turės galimybę prisijungti prie interneto per savo išmanųjį telefoną. Tiek žmonių net nėra JAV ar Europoje, tad kitais metais planuojamas gana esminis jėgų pasiskirstymas.

Kinai pradėjo projektą, kuris greitaeigiu internetu turėtų padengti didžiąją šios valstybės dalį ir tapti prieinamu visiems kinams. Tai reiškia, kad jie nesidairys atgal į WAP technologijas, o eis tiesiai į 3G, 4G ir LTE sritis – būtent ten, kur „debesis“ turi daugiausiai perspektyvų.

Beje, net 85 procentai kinų naudojamų išmaniųjų telefonų bus pagaminti Kinijoje. Kinų gamintojai sustiprins savo pozicijas ir JAV, Europoje ir Azijoje. Šiais metais juk didžiausiu išmaniųjų telefonų gamintoju tapo „Lenovo“, kuri perėmė iš „Google“ telefonų gamintoją „Motorola“. Pati „Lenovo“ gamina gana neblogus išmaniuosius įrenginius, kurie po truputį randa kelią ir į Lietuvos rinką. Išskirtinis jų bruožas – itin talpi baterija ir nedidelė kaina.
Taip pat Europoje ir JAV populiarėja kiti kinų gamintojai – „Huawei“ (remia ir Lietuvos krepšinio rinktinę), „Xiaomi“, ZTE, „Coolpad“ir kiti mažiau žinomi prekės ženklai, galintys bet kada pasiūlyti „flagmaną“ už itin priimtiną kainą. Drebėkit, korėjiečių „Samsung“, amerikiečių „iPhone“, suomių „Lumia“, japonų „Sony“ ir kiti gamintojai – kinai 2015 metais yra nusiteikę rimtai konkurencijai.

„Data as a Service“ – naujas žaidėjas

„Oracle“ savininkas Larry Ellisonas labai vaizdžiai paaiškino viename iš savo pranešimų, kas yra „Big Data“ ir net pademonstravo, kaip jį pritaikyti (žr. video mūsų straipsnyje) realiame rinkodaros plane. Didžiaisiais duomenimis jau kuris laikas naudojasi sporto rinka, pavyzdžiui NBA, NFL ir kitos lygos, kurios savo fanams pateikia išsamiausią sportininkų statistiką, ją matuoja įvairiais aspektais ir „varto“ visais rakursais.

„Debesies“ versle pastebimas akivaizdus siekis sudalyvauti „didžiųjų duomenų“ mūšyje prieš „Oracle“ ir IBM, kurie yra laikomi šios rinkos lyderiais. „Microsoft“ ir „Google“ šioje srityje dirba itin smarkiai. Neatsilieka ir kitos kompanijos, siūlančios „Enterprise“ lygio „debesies“ paslaugas. Prie „Didžiųjų duomenų“ karštinės 2015 metais prisidės daugybė kompanijų, kurios jau pasigavo prieš keletą madų prasidėjusią tendenciją – pastatyti savo duomenų centrus, o kartu su jais ir vos ne mini-atomines elektrines, kad užtikrintų tą deklaruojamą 99,9% veikimo laiką (uptime). Kadangi Kinijos rinka smarkiai augs, tikimasi, kad daugybė duomenų centrų
išaugs būtent ten. Jie tam turi visas reikalingas sąlygas nuo finansavimo iki gamtinių išteklių, jei kas sugalvos sužaisti ir ekologijos korta.

Saugumo sprendimams – išskirtinis dėmesys

Šiais, 2014 metais, pasaulį sudrebino keletas didelių saugumo skandalų. Iš „iCloud“ pavogė garsenybių nuotraukų, atskleidė dalį socialinių tinklų vartotojų asmeninių duomenų ir t.t. Tai rodo, kad saugumo priemonių kūrimas ir vystymas yra šiek tiek atsilikęs nuo pagrindinio „debesies“ sąstato. Su išmaniųjų atsiradimu ir masišku paplitimu atėjo savotiškos problemos, su kuriomis turės susitvarkyti saugumo priemones kuriančios kompanijos. Visų pirma, 2015 metais sunkiausias darbas laukia ne programuotojų ir inžinierių, o... teisininkų. Būtent jie bus kovos už saugumą „debesyje“ avangardas. JAV viskas gal ir paprasčiau, tačiau Europos Sąjunga yra išskirtinis galvos skausmas „Google“, „Microsoft“, „Apple“ ir kitiems milžinams, kuriems reikia prisitaikyti prie kiekvienos iš šalių duomenų apsaugos įstatymų ir principų. Prie to viso galvos skausmo prisidės ir Rusija, kuri siekia proteguoti savos gamintojus ir paslaugų teikėjus bei nebenori, kad rusų asmens duomenys būtų laikomi amerikietiškuose serveriuose, kur juos bet kada gali „konfiskuoti“ Nacionalinė Saugumo Agentūra, kaip jau buvo ne kartą atsitikę. Taigi, didiesiems „debesies“ paslaugų tiekėjams teks pakovoti keliuose frontuose.

Kitas svarbus saugumo „frontas“ persikels į išmaniųjų telefonų rinką. Kai verslas jau nebeįsivaizduoja efektyvaus darbo be planšetės ar išmaniojo telefono, jam bus itin svarbu žinoti, kad iš darbuotojo pavogtas ar pamestas telefonas neatiduos įmonės duomenų į nereikalingas rankas. To užtikrinti pats darbuotojas nelabai gali, todėl bus ieškoma daug sprendimų, padėsiančių susitvarkyti su fizinėmis įrenginių saugumo užduotimis. Pirštų atspaudų skaitymas išmaniuosiuose telefonuose yra tik pradžių pradžia...

Dar vienas saugumo iššūkis 2015 metais – virusai ir saugumo programų sugebėjimas mokytis iš savo procesų. Iš klaidų mokosi darbuotojai, kurie netyčia atsidaro virusais užkrėstus puslapius ir į įmonės privatų „debesį“ prileidžia bjaurių virusų. Saugumą „debesyje“ užtikrinančios „debesies“ programos mokosi ne iš klaidų, o iš nenormalių procesų, kuriuos nuolatos stebi. Kartais jos suklysta, tačiau čia jau inžinierių užduotis, kad tokių klaidų pasitaikytų kuo mažiau. „Youtube“ skaitliukas irgi sugebėjo „nulūžti“ rodydamas vieno garsaus muzikos kūrinio vaizdo klipo statistiką, tad iš savo klaidų ir vykstančių procesų turės mokytis visi.

Nauja partnerysčių banga

Analitikai žada, kad nauja partnerysčių banga išvers iš koto visus. Nacionalinis didžiųjų kompanijų „sportas“ – mažųjų įmonių supirkinėjimas už milijonus – niekur nedings, tačiau kur kas įdomiau bus stebėti didžiųjų žaidėjų partnerystes.

Visa tai jau prasidėjo, o 2015 metais tik įgaus dar didesnė pagreitį. Pasižiūrėkime atidžiau. „Microsoft“ pareiškė, kad bendradarbiauja su „Linux“. „Salesforce“ pranešė, kad bendradarbiauja su „Oracle“. Pala pala, koks gali būti nuoširdus bendradarbiavimas tarp užkietėjusių konkurentų? Deja, „debesis“ keičia atmosferą IT versle. Kaip manote, kodėl iš tikrųjų į dvi dalis pasidalino HP? Jie ir taip milžinai, jų valdymas pakankamai sudėtingas. Atsiskyrimas turi aiškų tikslą – bendradarbiauti su tomis kompanijomis, kurios yra laikomos „antros pusės“ konkurentėmis. Tada bus išvengta neigiamos klientų reakcijos, begalinių teisinių išvedžiojimų ir sudėtingos rinkodaros. Analitikai pastebi, kad būtent HP gali nustebinti visą pasaulį. „Amazon“ taip pat, nes jiems konkurentai (o tiksliau „Microsoft“) 2015 metais pradės smarkiai lipti ant kulnų. Kol kas AWS dar toli nuo persekiotojų, tačiau kai kurie jau pradėjo matyti AWS ratų sukeltas kelio dulkes... 2015 metais kažkas pamatys ne tik dulkes, bet ir užpakalinį AWS bolido bamperį, o tokia situacija gali būti sprendžiama tik partneryste.

Nesigilinsime į pagrindinius „pranašysčių“ momentus. Tai skaičiai. Mums Lietuvoje tie trilijonai dolerių yra tokie tolimi, kaip auksas Marse. Esmė ta, kad pajamos sparčiai augs, „debesies“ rinka plėsis. Aišku, ne be kinų pagalbos.

Tačiau žinote, kas visame šiame pranašavimo reikale keista? Tai, kad niekas nekalba apie kitą milijardinę rinką – Indiją ar Afriką. Gal 2016 metų prognozių straipsnį pavadinsime „2016 metais „debesies“ pasaulį užkariaus indai“?

1/1 (1)---
« Spauda « Pagrindinis

* * Gen. time: 0.0145
* © xneox.com